اوربایت دندان نه تنها ظاهر افراد را بد جلوه میدهد بلکه میتواند باعث بروز مشکلاتی برای شخص مبتلا شود. برای مثال ممکن است تکلم شخص با مشکل مواجه شود و یا جویدن مواد غذایی و یا حتی مسواک زدن برایش دشوار شود. در این مقاله به طور کامل با اختلال اوربایت و نحوه درمان آن آشنا خواهید شد.
مشکل اوربایت در واقع به مشکل فک ها در برخی افراد اشاره دارد. در این افراد فک بالایی معمولا بیشتر از حد معمول جلوتر از فک پایینی است. دندان های فک بالا در این عارضه باعث میشوند که ظاهر شخص کمی غیرمعمولی شود. این عارضه از جمله مال اکلوژن های جدی است که در صورت شدید بودن میتواند مشکلات زیادی برای شخص مبتلا ایجاد کند.
در بیشتر موارد این عارضه مستقیما ژنتیکی و ارثی است و از پدر و مادر به ارث برده میشود. اما این تنها علت اوربایت دندان نیست. برخی از موارد زیر میتوانند در جلو آمدن فک نقش داشته باشند:
مکیدن بیش از حد انگشت شست، انگشتان دیگر و پستانک و یا خوردن آب از بطری در سنین خیلی پایین
بچه های بزرگتر و حتی بزرگسالان هم میتوانند به مرور زمان چنین چیزی را تجربه کنند. جویدن و گاز گرفتن ناخن ها، دندان قروچه، جویدن مداد و سایر اشیاء میتوانند باعث بروز اختلال آوربایت خفیف شوند.
همچنین اگر تعدادی از دندان های خود را از دست داده اید و جای خالی آن ها را پر نکنید نیز ممکن است به مرور زمان این مشکل را تجربه کنید.
علاوه بر این ، اختلال عملکرد مفصل گیجگاهی فکی یا تمپورومندیبولار میتواند باعث اوربایت شود.
خوشبختانه فناوری و نوآوری های پزشکی، امروزه برای مبتلایان به اوربایت این امکان را فراهم کرده که در مدت زمانی معقول درمان شوند و ظاهری زیباتر از آنچه دارند به دست بیاورند. کار درمان اوربایت دندان را متخصص ارتودنسی با کمک جراح دهان با بهره مندی از تکنولوژی های جدید انجام میدهند.
اگر اختلال اوربایت شدید نباشد متخصص ارتودنسی میتواند بدون کمک جراح دندان و دهان به راحتی مشکل ایجاد شده را درمان کرده و به اصلاح اوربایت نزدیک شود. این متخصص با کمک ارتودنسی ثابت و بریس های مختلف میتواند عارضه را برطرف کند.
ما در ارتودنسی ثابت برخلاف ارتودنسی متحرک از سیم قوس دار، براکت ها و سایر دستگاه های ریز و درشت دیگر برای برطرف کردن عارضه استفاده میکنیم. ما ابتدا براکت ها را با کمک چسب مخصوصی به سطح دندان های شما متصل میکنیم سپس سیم را از بین براکت ها عبور میدهیم و فشار لازم برای تنظیم و اصلاح دندان ها را اعمال میکنیم.
اگر به عنوان شخصی که اوربایت دارید دوست ندارید که بریس فلزی مرسوم داشته باشید میتوانید از بریس های سرامیکی که نوعی ارتودنسی نامرئی هستند استفاده کنید.
سایر درمان های ارتودنسی شامل اصلاح با پلاک های شفاف ارتودنسی مثل اینویزیلاین ها میشود که تنها کافی است آن ها را روی دندان ها قرار دهید. اما اگر مشکل اوربایت شدید باشد استفاده از این دستگاه ها بی فایده خواهد بود.
و در نهایت ما ارتودنسی لینگوال را داریم که براکت ها و تمام تجهیزات آن به فضایی پشت دندان ها متصل میشوند. این بریس ها جزء ارتودنسی نامرئی هستند و میتوانند به حل مشکل شما تا حد زیادی کمک کنند.
اگر اوربایت شدید دارید که با ازدحام دندان روی فک بالا همراه است، ممکن است متخصص ارتودنتیست یا دندانپزشک، درمان اوربایت بدون ارتودنسی و تنها با کشیدن دندان را تجویز کند. کشیدن یکی دو دندان میتواند فضا را برای درمان بهتر و حتی جراحی اوربایت مهیا تر کند.
به عنوان آخرین راه حل، ارتودنتیست ممکن است به شما پیشنهاد کند که رو به عمل جراحی فک بیاورید. ممکن است تا قبل از آمادگی برای جراحی از بریس استفاده کنید.
در واقع، اولین کاری که متخصص ارتودنسی انجام می دهد ، استفاده از بریس برای به حداقل رساندن مشکلات ناصاف بودن دندان های شما است. نکته اینجاست که متخصص ارتودنسی دندان ها را به موقعیت مناسب منتقل می کند تا کل دهان شما را برای جراحی فک آماده کند. ممکن است
در حین جراحی ، جراح دهان با برداشتن، تغییر شکل مجدد یا پیوند استخوان به داخل فک ، استخوان های فک فوقانی و تحتانی را به درستی تراز کند. سپس فک شما توسط پلاک های فلزی، سیم، پیچ و یا پروتزهای مخصوص در محل جدید و ایده آلش فیکس میشود.
دوره نقاهت بعد از عمل جراحی فک به منظور اصلاح اوربایت معمولاً حدود شش هفته طول می کشد و شامل رژیم غذایی مشخص، یک برنامه بهداشتی دقیق و استراحت زیاد است.
اوربایت مشکلی نیست که به این سادگی حل شود. اگر این عارضه را حل نکنید به مرور زمان بدتر شده و مشکلات بیشتری برایتان ایجاد میکند. با جویدن غذا و دندان قروچه های مکرر قطعا هر سال بیشتر از سال قبل فک بالایی شما بدون درمان جلوتر می آید.
عدم درمان اوربایت دندان میتواند مسواک زدن و خلاصه رسیدگی به بهداشت دهان و دندان شما را با مشکل روبرو کند. به دلیل اینکه مسواک زدن و نخ دندان کشیدن با وجود چنین عارضه ای سخت است، پلاک دندان به راحتی در لابلای دندان ها ایجاد شده و منجر به عفونت و بیماری لثه و در نهایت آسیب به دندان ها میشود. این موضوع به نوبه خود می تواند منجر به بروز مشکلات جدی بهداشت دهان شود. در کنار آن ، ممکن است درد فک، درد دندان و سردرد را نیز تجربه کنید که مستقیما روی اشتها و خورد و خوراک شما هم تاثیر میگذارد.