دندان عقل که به آن “دندان سوم مولر” هم گفته میشود به اندازه دندانهای دیگر مهم است اما در هنگام درآمدن (رشد از درون بافت لثه) با مشکلاتی مواجه میشود. از آنجا که دندان عقل آخرین دندانی است که در سنین 17 تا 21 سالگی در میآید، فضای کافی برای رشد آن در دهان وجود ندارد.
در نتیجه، دندان عقل به صورت کج در میآید، یا فقط قسمتی از آن در میآید و یا در لثه گیر میکند (دندان عقل نهفته) منجر به ایجاد درد، عفونت و تورم لثه و صورت میشود. در صورت بروز هر یک از مشکلات ذکرشده، دندانپزشک کشیدن دندان عقل را ضروری خواهد دانست. در ادامه با مجله ارتودنتیست همراه باشید.
✍دسترسی سریع
Toggleدندان عقل آخرین دندان مولر است که در میآید (لثه را به سمت بالا فشار میدهد تا از آن بیرون بیاید) و عموماً در اواخر نوجوانی و حدود سنین بیست سالگی شروع به رشد میکند. معمولاً در زمانی که دندان عقل شروع به رشد میکند در دهان فضای کافی برای در آمدن آن وجود ندارد و باعث ایجاد مشکلات و عوارضی میشود که برخی از آنها عبارتند از:
کیست یا تومورهای فکی خوشخیم نیز از دیگر مشکلاتی است که دندان عقل نهفته به همراه دارد.
کشیدن دندان عقل که عمل جراحی متفاوتی نسبت به کشیدن دندانهای دیگر است بر رشد آن ترجیح داده میشود. بعضی از دندانپزشکان عمومی مهارت لازم برای کشیدن دندان عقل نهفته یا رشد نکرده را دارند که بسیاری از بیماران در هنگام نیاز به خدمات جراحی دندان میتوانند به آنها مراجعه نمایند. در واقع، بسیاری از بیماران ترجیح میدهند که در هنگام عمل به خواب رفته یا دندان آنها کاملاً بی حس شود. به همین دلیل دندانپزشکان برای کشیدن دندان عقل باید مجهز به تجهیزات و مهارتهای لازم برای بی حس کردن دندان یا بیهوشی عمومی بیمار باشند.
برخی از دندانهای عقل نهفته نیازی به عمل جراحی ندارند اما در برخی از موارد هم دندان باید توسط یک دندانپزشک یا یک جراح تحت یک عمل جراحی سرپایی کشیده شود. متناسب با وخامت اوضاع دندان، از بیحسی موضعی یا بیهوشی عمومی استفاده میشود. در این عمل ابتدا یک شکاف در ناحیه دندان عقل نهفته ایجاد شده و استخوانی که روی دندان را پوشانده قبل از کشیدن خود دندان برداشته میشود. سپس محل شکاف، بخیه شده و محل خالی دندان کشیده شده پانسمان میشود.
اگر دندان عقل بسیار بزرگ باشد یا به صورت زاویهدار رشد کرده باشد به طوری که نتوان آن را به صورت یکپارچه و یکجا کشید آنگاه دندانپزشک دندان را به وسیله دریل به تکههای کوچک تبدیل کرده و آنها را میکشد. اگر دندان عقل عفونت کرده باشد عمل جراحی به تعویق میافتد. در این موارد معمولاً دندانپزشک آنتی بیوتیک تجویز کرده و یک هفته تا ده روز صبر میکند و سپس عمل جراحی کشیدن دندان عقل را انجام میدهد.
سایر مقالات 👈 کشیدن دندان عقل و ارتباط آن با ارتودنسی
پس از کشیدن دندان عقل، بیمار با دستورالعملی در مورد اصلاحات رژیم غذایی و موارد دیگر به خانه فرستاده میشود تا بتواند درد وضعیتی و تورم ناشی از این عمل را مدیریت نماید.
در صورت بروز هرگونه عارضه وضعیتی بیمار باید بلافاصله به دندانپزشک مراجعه نماید.
به ندرت پس از کشیدن دندان عقل مشکلات و عوارضی پیش میآید اما خشکی محل دندان کشیده شده شیوع نسبتاً زیادی دارد و حدود 5 تا 10 درصد از بیماران به آن مبتلا میشوند.
خشکی محل دندان کشیده شده غالباً باعث درد و تورم میشود و دندانپزشک آن را با پانسمانهای آرام بخش درمان میکند. تقریباً همیشه پس از یک دوره چند روزه این عارضه بهبود مییابد.
بیهوشی ممکن است در برخی افراد حالت تهوع ایجاد کند. هر فردی ممکن است در 24 تا 48 ساعت اول پس از کشیدن دندان عقل کم یا زیاد دچار این حالت شوند. در روزهای اول بیماران باید غذاهای سبک بخورند و به مرور و پس از چند روز میتوانند غذاهای معمول خود را تناول کنند.
برخی از خطرات احتمالی کشیدن دندان عقل و البته نه همه آنها عبارتند از:
دندانپزشکان به معایب نگه داشتن دندان عقل در دهان واقف هستند برخی از این معایب عبارتند از انتقال دندانهای اطراف، درد در فک و اختلال در عملکرد طبیعی سینوسها. به هر حال تصمیم گیری در مورد کشیدن دندان عقل تصمیمی است که دندانپزشک باید در مورد آن نظر دهد.
سایر مقالات 👈 هزینه دندانپزشکی
هزینه کشیدن دندان عقل به عوامل مختلفی بستگی دارد که برخی از آنها عبارتند از:
این هزینهها شامل هزینههای بیهوشی، عکسبرداری به کمک اشعه ایکس، عملهای دهانی و دندانی دیگر یا عملهای دندانها و اعصاب اطراف دندان عقل نمیشود. هزینه کشیدن دندان عقل نهفته بسیار بیشتر از هزینههای کشیدن دندان عقلی است که از لثه بیرون آمده است.
متناسب با نوع بیمهای که شما استفاده میکنید، برخی شرکتهای بیمهگر 15 تا 50 درصد هزینههای کلی کشیدن دندان عقل را متقبل میشوند.