ارتودنسی شاخهای از علم دندانپزشکی است که اگر دندان شما در موقعیت مناسبی قرار نداشته باشد طی درمانهای به نسبت طولانی آنها را اصلاح میکند. دندانهایی که در موقعیت نامناسبی قرارگرفتهاند باعث پوسیدگی دندان، خرابی دندانهای دیگر، التهاب و عفونت لثه میشود. اگر میخواهید از داشتن دندانهای منظم، لبخند زیبا و چهره مناسب لذت ببرید، کافی است به یک متخصص ارتودنسی مراجعه کنید.
ارتودنسی صحیح میتواند لبخند زیبایی را برای شما به وجود بیاورد. اگر قصد مراجعه به پزشک ارتودنسی را دارید اما از انجام ارتودنسی ترس دارید، توصیه میکنم با ما تا پایان این مقاله همراه باشید. قبل از مراجعه و حضور در پیش یک متخصص نیاز به انتخاب و پیدا کردن یک متخصص ماهر در زمینه ارتودنسی دندان میباشد. به خاطر اینکه نقش متخصص ارتودنسی میتواند تأثیر بسزایی در درمان افراد داشته باشد. در طول روند درمان نیاز به تمیز نگهداشتن دهان و دندانها و رعایت بهداشت میباشد.
بیشتر افراد دندانهای نامنظم و نامرتبی دارد که نیاز به درمان ارتودنسی، برای صاف کردن و جابهجایی دندانها و قرارگیری آنها در موقعیت مناسب برای زیبایی بخشیدن به دندانها دارد. ارتودنسی دندان موجب افزایش زیبایی چهره و حالت دندانها میشود و نحوه جویدن و بلع غذا بهراحتی میسر میسازد. بعضی از اشخاص دندانهای فک بالای آنها جلوتر آمده و امکان احتمال آسیبدیدگی آن وجود دارد اما افراد میتواند با درمان ارتودنسی هم دندانهای خود را به قسمت صحیح خود بازگردانند و هم از قرار گرفتن نادرست دندانها هنگام جویدن جلوگیری کنند.
زمانی که دندانها بهدرستی در کنار هم قرار نمیگیرند، موجب افزایش درد و فشار بر روی ماهیچههای فک شده و موجب بروز معضلاتی در مفاصل فک و همینطور سر درد میشود. درمان ارتودنسی به قرارگیری صاف فک بالا و پایین و کم شدن درد در این منطقه کمک میکند.
پسازاین که شما متخصص موردنظر خود را انتخاب کردید. متخصص دندانهای شمارا معاینه میکند تا درنهایت پیشنهاد خود را بیان نماید. متخصص ارتودنسی شما مواردی مثل رشد دندانها در زیر یا روی دندان دیگر و سایر مشکلات مربوط به دندان را بهخوبی برای شما مشخص میکند.
در این مرحله، متخصص ارتودنسی پس از چکاپ دندانها، با استفاده از اشعه ایکس از دندانها عکس میگیرد تا شرایط و موقعیت دندانها را بررسی کند. همینطور در این تصاویر دندانها آسیبدیده مشخص میشود. از مزیتهای اصلی این نوع از عکسبرداری، مشخص شدن ریشههای دندانها میباشد که در چکاپ توسط دکتر قابلمشاهده نخواهد بود.
یکی از مراحل ارتودنسی که عموماً در حین کار انجام میشود، کشیدن یکی از دندانها است. این تصمیم معمولاً پس از عکس از دندانها گرفته میشود که بیشتر اوقات ضروری میباشد. متخصص ارتودنسی مشخص میکند که کدامیک از دندانها باید از دهان خارج شود تا محیط کافی برای سایر دندانها آماده گردد.
یک متخصص ارتودنسی ماهر از وسایل مختلفی برای ارزیابی فاصله بین دندانها استفاده میکند. برای اینکه بررسیهای ارتودنسی در مکان درستی قرار گیرند نیاز به فاصله مناسب دارند. درحالیکه فاصله بیندندانی کم باشد متخصص ارتودنسی با بهره بردن از ابزار مختلف فاصله مناسبی برای فعالیت خود ایجاد میکند؛ که در صنعت ارتودنسی به نام اسپیسر در بین متخصصان شناختهشده است. بعضیاوقات در حین درمان به درخواست متخصص خود نیاز به استفاده از این وسیله خواهید داشت.
متخصص ارتودنسی بعد از کشیدن دندانهای اضافی و به وجود آوردن فضای مناسب برای فعالیت پیش از نصب بریسها، از دندانها قالب گیری انجام میشود. مدتزمان قالبگیری دندانها حدود سی دقیقه میباشد.
قالبگیری روند نهایی نصب کامل ارتودنسی را انجام میدهند زیرا از طریق قالببندی متخصص ارتودنسی متوجه میشود که چه بخشهای مختلف ارتودنسی را مشخص نماید. بهعنوان نمونه متخصص ارتودنسی از طریق قالبگیری به تعیین نوع قطعات و میزان بریس های ارتودنسی اطلاع پیدا میکند.
این روند معمولاً عادی است و توسط متخصص ارتودنسی باتجربه بهآسانی انجام میپذیرد. نوارهای فلزی (باند) بر روی دندانهای آسیاب قرار میگیرد. باندها وظیفه نگهداری سایر قطعات را در دهاندارند. درگذشته متخصصین ارتودنسی این نوارها را بر روی تمام دندانها قرار میدادند اما امروزه با پیشرفت نحوه پیوند باندها این نوارهای فلزی فقط بر روی دندانهای آسیاب قرار میگیرند.
پیش از اتصال باندها بر روی دندانهای آسیاب، متخصص ارتودنسی از یک وسیله ویژه برای مشاهده درون دهان بیمار استفاده میکند. بعدازآن توسط یک خمیردندان بدون مزه پاکیزه میشوند. سپس متخصص باندهای را که تهیهکرده است بر روی دندانها قرار میدهد. وقتی تمامی باندها بر روی دندان مستقر شدند، مواد از روی دندانها پاک میشود. متخصص ارتودنسی ماهر با استفاده از نور از اتصال و محل اصلی نوارهای فلزی آگاهی مییابد.
متخصص ارتودنسی بریسها را، با استفاده از مواد پلاستیکی به براکتها وصل میکند. این مواد پلاستیکی معمولاً مناسب با هرگونه فرد بیمار دارای رنگبندیهای مختلفی میباشد.
پس از نصب ارتودنسی، متخصص ارتودنسی به چکاپ اتصالات میپردازد. نیروی واردشده به دندانها توسط کشها، دندانها را بهمرورزمان جابهجا میکند. عموماً کشها در هر جلسه توسط متخصص تعویض میشوند. بعد از نصب کشها و بریسها نیاز به مراجعه مرتب به نزد دکتر است به این دلیل که ممکن است کشها پاره شده و یا خاصیت خود را ازدستدادهاند که نیاز به بررسی توسط دکتر دارد. گاهی از اوقات نیز به دلیل حرکت و جابهجایی دندانها احتمال بیرون آمدن اتصالات از دندانهای آسیاب وجود دارد.
مرحله پایانی بعد از یک دوره درمان طولانی، زمان برداشت بریسها و سیمهایی است که قبلاً توسط متخصص ارتودنسی نصبشده بود. البته دکتر باید حتماً دندانها را یک چکاپ کلی نماید در صورت رضایت از وضعیت قرارگیری دندانها اقدام به برداشت ارتودنسی از دهان بیمار خواهد کرد.
مدتزمان تمام پروسه میتواند حدود یک تا یک و نیم سال به طول بینجامد.
از انواع ارتودنسیهای دندان میتوان به ارتودنسی ثابت، متحرک و نامرئی اشاره کرد.