ارتودنسی سرامیکی از جمله ارتودنسی هایی است که برای درمان به هم ریختگی دندان ها از آن استفاده میشود. این نوع ارتودنسی، جایگزینی فوق العاده برای ارتودنسی فلزی است. به طور معمول برای صاف و مرتب کردن دندان ها، از براکت های فلزی استفاده میشود؛ اگرچه همه افراد دندان های صاف و مرتب را دوست دارند، اما بسیاری از افراد احساس خوب و خوشایندی با بریس های فلزی ندارند. در ادامه با مجله ارتودنتیست همراه باشید.
ارتودنسی سرامیکی از ارتودنسی های محبوب است که به منظور درمان مشکلات و ناهنجاری های فک و دندان از آن استفاده میشود. در گذشته، از ارتودنسی برای درمان ناهنجاری های کودکان استفاده میشد؛ اما در حال حاضر، در هر سنی میتوان از این روش برای درمان همه افراد استفاده کرد. یکی از شرایط لازم برای استفاده از آن، داشتن لثه و استخوان های سالم است.
ویژگی شفاف و بی رنگ براکت ها، به دلیل مواد مخصوص در ساخت آن هاست. بریس های موجود در این ارتودنسی همانند بریس های فلزی اما از جنس سرامیک هستند. این روش برای همگان مناسب نیست. متخصص ارتودنسی با معاینه دقیق و میزان مشکلات فرد، بهترین نوع ارتودنسی را برای درمان، به بیمار توصیه میکند.
با وجودی که این نوع ارتودنسی مورد علاقه افراد زیادی است؛ اما همه افراد نمیتوانند از این روش برای دندان های خود استفاده کنند. در زیر مواردی ذکر میشود که بهتر است روش دیگری را برای درمان انتخاب کنند.
کسانی که مبادرت در استفاده از براکت های سرامیکی میکنند، لازم است در نگهداری از آن ها دقت و توجه بیشتری داشته باشند. این براکت ها در مقایسه با براکت های فلزی از ظرافت بیشتر و مقاومت کمتری برخوردار هستند. حتی ضربه ای کوچک میتواند به این براکت ها آسیب وارد آورد.
با اینکه براکت های سرامیکی مقاومت بالایی در برابر لکه دارند، اما مواد خوراکی رنگی میتواند موجب تغییر رنگ کش های براکت شود. در این ارتودنسی به طور معمول از کش های بدون رنگ یا به رنگ دندان استفاده میشود. مواد غذایی رنگی همچون چای، قهوه، نوشابه و … میتواند به مرور زمان موجب تغییر رنگ کش ها شود.
با وجود همه نقاط قوت براکت های سرامیکی، نقاط ضعف هایی در هنگام استفاده از آن ها مشاهده میشود که در این جا به ذکر برخی از آن ها میپردازیم.
استفاده از ارتودنسی سرامیکی مزایای بیشماری دارد که در اینجا چند نمونه از آن ها را عنوان می کنیم.
عوامل زیادی وجود دارند که بر هزینه ارتودنسی سرامیکی تأثیرگذارند از جمله این عوامل می.توان موارد زیر را بیان کرد
جنس براکت های سرامیکی به گونه ای است که ساخت آن ها مستلزم هزینه بالاتری است. براکت های فلزی از فولاد ضد زنگ ساخته شده که در مقایسه با براکت های سرامیکی هزینه کمتری دارد؛ از این رو به خاطر مواد به کار رفته در ساخت، براکت های ارتودنسی های مختلف، هزینه متفاوتی دارند.
جنس براکت های ارتودنسی سرامیکی از موادی است که سبب میشود بی رنگ و شفاف به نظر برسند. این ویژگی، زیبایی این براکت ها را دوچندان میکند. براکت های سرامیکی یا از جنس سرامیک هستند یا پرسلین.
براکت های سرامیکی، رنگی روشن داشته یا به رنگ دندان هستند. این براکت ها با رنگ دندان بسیار همخوانی دارند. کسانی که دندان هایشان روشن تر است، بطور معمول رنگ های روشن و شیشه ای انتخاب میکنند. کسانی که دندانهایشان روشن نیست و کمی تیره بنظر میرسد، بهتر است براکت های رنگی همرنگ دندان خود را انتخاب کنند. ترکیب رنگ براکت های سرامیکی سبب میشود تا بیماران بتوانند از براکت های مطابق با رنگ دندان خود استفاده کنند. این امر مستقیماً بر روی افزایش هزینه تأثیرگذار خواهد بود.
از آن جا که این براکت ها در معرض دید نیستند، کمتر جلب توجه میکنند. این ارتودنسی به عنوان یک درمان تقریباً نامرئی قلمداد میشود؛ همچنین براکت های سرامیکی در مقایسه با براکت های فلزی کمتر به چشم میآیند؛ از اینرو هزینه بیشتری را به بیمار تحمیل میکنند.
برخی از بزرگسالان از وجود دستگاه ارتودنسی روی دندان های خود احساس خوشایندی ندارند؛ لذا براکت های سرامیکی این مشکل را حل
کرده است.
از آن جا که نصب براکت های سرامیکی روی دندان به دقت، ظرافت و مدت زمان بیشتری نیاز دارد، بالطبع این عوامل بر هزینه تأثیرگذار است. در این روش، بیمار برای ارزیابی براکت ها تعداد دفعات بیشتری به متخصص مراجعه کرده و ارتودنتیست نیز زمان بیشتری صرف معاینه های مکرر، تنظیم و تعمیر براکت ها میکند.
با توجه به اینکه نصب براکت های سرامیکی بر تمام دندان ها نیازمند صرف هزینه گزافی است، باید به دنبال راهی بود تا بتوان این هزینه را کنترل کرد. برای پایین آوردن هزینه، میتوان از براکت های سرامیکی برای دندان های جلو و از براکت های فلزی برای دندان های عقب استفاده کرد.
بیشتر بخوانید: